Menu
Skip to content

V odnosu smo spočeti,
V odnosu odraščamo in se razvijamo,
V odnosu smo ranjeni,
a le v odnosu lahko ozdravimo
in zacelimo svoje rane.

V odnosu smo spočeti,
V odnosu odraščamo in se razvijamo,
V odnosu smo ranjeni,
a le v odnosu lahko ozdravimo
in zacelimo svoje rane.

KAJ JE PSIHOTERAPIJA?

Psihoterapija je proces, ki posamezniku omogoča, da skozi pogovor in odnosom s svojim terapevtom odkriva svoje odnosne vzorce, svoja razmišljanja, čustvovanja, želje in potrebe. Ko to odkrije ga terapevt podpira in vodi do ustreznih rešitev svojih čustvenih, telesnih in psiholoških težav. Psihoterapija je proces, ki nas usmeri k samemu sebi, k odkrivanju tega kdo sploh smo. Pomaga nam pri iskanju vzrokov naših osebnih težav, odpravi telesnih simptomov ter negativnih čustev in vedenjskih vzorcev, ki v nas sprožajo neprijetne občutke. Je proces predelave naših čustvenih vsebin in proces naše osebne rasti. Je znanstveno utemeljena metoda.

psihoterapija poslusam srce

KAJ V PSIHOTERAPIJI ZDRAVI?

V psihoterapiji zdravi odnos, ki se vzpostavi med terapevtom in klientom. Vsi smo bili kdaj v življenju ranjeni in prizadeti. Ko pa o tej ranjenosti, prizadetosti, naših zgodbah z drugimi, telesnih občutkih, boleznih in naših čustvih spregovorimo s terapevtom in smo pri tem slišani, začuteni ter sprejeti se v nas začne zdravljenje. Psihoterapevt je tu za nas, da nas sprejme z vsemi našimi neprijetnimi občutki jeze, strahu, žalosti, bolečine, obupa, zavisti in ljubosumja, v vsem tistem kar tako zelo težko vidimo in sprejmemo pri sebi. Novo spoznanje o sebi ter naših odnosih v preteklosti ter v tem trenutku nas lahko preseneti in zaboli, vendar nam istočasno odpre živost, večjo notranjo svobodo ter možnost občutenja prijetnih, ljubečih občutkov. To nam pomaga, da v življenju lažje sledimo svojim notranjim impulzom in srcu ter, da se ob tem počutimo odprtega in hkrati podprtega in varnega v stiku s seboj in drugimi.

V novi izkušnji odnosa s svojim terapevtom, kjer smo upoštevani, cenjeni in varni, se nam odpirajo vrata v večjo notranjo varnost, rast, sprejemanje in empatijo. Povečuje se nam samozavedanje ter intuicija. Prvič začutimo kako je resnično občutiti sebe. Začutimo kaj so naše želje in potrebe. S tem pa istočasno odpiramo pot naši osebni rasti, spremembam našega motečega vedenja ter odpravi negativnih čustvenih vzorcev ter naših telesnih simptomov. Odpiramo pot povezovalnemu vedenju, ljubečim odnosom ter novim izkušnjam in pogledom na svet.

»Odnos med terapevtom in osebo, ki išče strokovno pomoč se razlikuje od vseh drugih odnosov, ki jih poznamo. »Terapevti smo kot porodna babica psihe, ki podpiramo klienta in mu stojimo ob strani, ko se na novo poraja. Terapevt ni duhovnik, niti zdravitelj, ne prijatelj ali sorodnik, čeprav odnos, ki v terapiji nastane, lahko ima lastnosti, ki jih poznamo iz drugih naših preteklih odnosov.«

Malcolm Stern

KOMU JE PSIHOTERAPIJA NAMENJENA?

Psihoterapija je namenjena vsem, ki se spopadajo z/s:

 • anksioznost, tesnoba, panični napadi
 • simptomi stresa ter izgorelosti
 • depresija, občutek potrtosti
 • nepredelane izgube
 • pretirani čustvenimi odzivi (nekontrolirani izbruhi jeze, panika, zaskrbljenost, zavist, ljubosumje…)
 • pomanjkanje smisla v svojem življenju
 • psihosomatske motnje, telesne bolečine neznanega izvora
 • težave z nespečnostjo, različne motnje spanca (vključno z mladimi mamicami)
 • občutek sramu ter krivde
 • občutek manjvrednosti ter pomanjkanjem samozavesti
 • težave z različnimi vrstami odvisnosti (alkohol, šport, televizija, računalnik, odnosi, zdravila, igre na srečo…)
 • nezadovoljstvo na delovnem mestu
 • težave na področju materinstva in očetovstva (porod, prihod novega člana v družino, spremenjeni odnosi v družini, prevzem novih vlog, težave z dojenjem…)
 • težave v partnerstvu
 • težave v spolnosti
 • prehranjevalne motnje (kompulzivno prenajedanje, anoreksija, bulimija)
 • težave v medosebnih odnosih
 • težave z motnjami pozornosti in koncentracije
 • duševne motnje
 • obsesivna-kompulzivna motnja

Psihoterapija vam pomaga tudi kadar želite:

 • razvijati dober stik s svojimi čustvi, željami in potrebami
 • predelati vaše blokade ter travmatične izkušnje
 • pridobiti boljšo samopodobo in zaupanje vase
 • se naučiti kaj je vaš prostor
 • se naučiti kako drugim reči NE in kako jasneje komunicirati
 • prositi za pomoč, kadar jo potrebujete
 • izboljšati vaše psihofizično počutje
 • poglobiti svoj občutek varnosti
 • se naučiti kako si vzeti čas zase

Psihoterapija vam pomaga tudi kadar želite:

 • razvijati dober stik s svojimi čustvi, željami in potrebami
 • predelati vaše blokade ter travmatične izkušnje
 • pridobiti boljšo samopodobo in zaupanje vase
 • se naučiti kaj je vaš prostor
 • se naučiti kako drugim reči NE in kako jasneje komunicirati
 • prositi za pomoč, kadar jo potrebujete
 • izboljšati vaše psihofizično počutje
 • poglobiti svoj občutek varnosti
 • se naučiti kako si vzeti čas zase

KAKO TERAPIJA POTEKA?

Terapija je zelo oseben in svojstven proces, ki pri vsakem posamezniku poteka malo drugače. To zavisi od njegovih tem,  osebne strukture, simptomov, vzrokov težav in travm ter njegovih ciljev, ki si jih zada na začetku psihoterapije. Te oblikujeva skupaj in jih sproti tudi ocenjujeva. Za to, da posameznik resnično odpre svoje teme, da končno izrazi »nedovoljena« čustva in da se tako čustveno kot telesno okrepi ter spremeni svoje vzorce delovanja, je potreben čas. Ravno zaradi tega psihoterapevtska obravnava poteka enkrat tedensko (lahko tudi večkrat). Ena seansa traja 50 minut. Trajanje psihoterapevtske obravnave in pogostost prihajanja na terapijo je odvisno od potreb in zmožnosti.

Na začetku ste vabljeni na uvodni informativni razgovor. V njem vas povprašam o vaši življenjski zgodbi, kaj vas je pripeljalo na terapijo in kaj želite s terapijo doseči. V tej uri vam tudi razložim potek terapije, vam odgovorim na morebitna vprašanja in vam predstavim pogoje obiskovanja psihoterapije (zaupnost podatkov, pogostost obiskovanja, dolžina srečanja, plačilo, primeri odpovedi). Pred vstopom v psihoterapevtski proces se dogovoriva za nekaj uvodnih srečanj. Na njih govorite o svojem življenju, o tem kaj si želite in kaj bi želeli spremeniti pri sebi. Zelo pomembno je, da v tem času  dobite občutek varnosti ter sprejetosti. Če se to zgodi in če dobite občutek, da vam bo psihoterapija pomagala pri reševanju vaših težav se dogovorimo o nadaljnjem poteku srečanj. Psihoterapevtski proces se zaključi takrat, ko to želi klient. Za slovo in refleksijo si vzameva tri srečanja. Posameznik se lahko kadarkoli tudi vrne in svoj proces nadaljuje.

PSIHODINAMSKA PSIHOTERAPIJA

Pri svojem delu uporabljam predvsem metode psihodinamske psihoterapije. Njene osnovne predpostavke izhajajo iz psihoanalize, predvsem nauk o transferju, kontratransferju in odporih, pomen nevtralnosti, abstinence, uvida ter pozitivnih odnosnih izkušenj za proces zdravljenja. Skupna jima je tudi teorija o nastanku in vzdrževanju psihičnih in psihosomatskih obolenj ter razvojna psihoanalitska teorija. Fokus psihodinamske terapije je aktualen konflikt ( na primer: ločitvena stiska), v psihoterapevtski obravnavi pa se ga obravnava in razlaga na tak način, da klient zagleda globje ležeči osnovni konflikt ( na primer: odnos z mamo). Psihodinamski nauk namreč temelji na načelih, da je naše današnje vedenje določeno s preteklimi izkušnjami. S pomočjo tehnik se osredotoča predvsem na odkrivanje nezavednih dejavnikov, ki sprožajo neželena vedenja ter tako klientu omogoči globje raziskovanje lastnega nezavednega ozadja. Če namreč želimo samo odstraniti neželen simptom, brez da bi pogledali zgodbo, ki se za njim skriva, potem se nam lahko zgodi ravno obratno: simptom se še bolj okrepi.

Odnos med terapevtom in klientom tu igra pomembno vlogo, saj se pretekle travme, potlačena čustva sprejme skozi ozaveščanje dogajanja v tem trenutku, tukaj in sedaj. Terapevtski odnos je nova priložnost za korektivno izkušnjo in spremembo psiholoških vzorcev.

Terapevt v psihodinamski terapiji vključuje več različnih telesnih tehnik, intervenc in oblik dela, njegova vloga je aktivna, veliko pojasnjuje, konfrontira, intervenira. Če klient dovoli uporabi tudi telesne tehnike, kjer z različnimi vajami aktivira njegov telesni spomin, s čimer pa dobi klient dostop do svojih najglobjih občutkov, spominov in reakcij (občutki lahko sežejo tudi v prenatalno in natalno obdobje). Telo v psihodinamski terapiji ni videno samo kot fizično telo temveč kot telo, ki je povezano z našo duševnostjo in našimi čustvi. Tako lahko na primer simptom bolečine v roki preko čustvene reakcije kaže mesto travme ter način kako je travma nastala. Delo s telesnimi tehnikami nam da možnost, da razkrijemo psihično vsebino, ki se skriva za določeno bolečino, simptomom.  Kdaj bo posamezni terapevt uporabil telesne tehnike je odvisno od njegove ocene terapevtske situacije ter čustvenega stanja klienta, vsekakor pa mora pri tem spoštovati etiko dotika. Dotiki v psihoterapevtski obravnavi se uporabljajo le v terapevtske namene in so zgolj simbolne narave. Na primer:  dotik klientove dlani s terapevtovo v pokončnem položaju lahko simbolizira klientovo dojemanje prostora in njegovih mej. Pri tem se pacientu začnejo odpirati čustva na to temo. Terapevt ga spodbuja in istočasno sprejema pri izražanju občutkov, misli in njegovih telesnih senzacij. Pri tem mu ponudi podporo, pomoč ali karkoli je že v dani situaciji potrebno. Dotik lahko sproži popolnoma nove občutke, ki jih klient prej še nikoli ni doživel. Lahko je to njegov sploh prvi čustven dotik.

Pri svojem delu vključujem tudi tehniko prostih asociacij in analizo sanj, igre vlog, fantazijska potovanja, risanje, sestavo zgodb, delo z glino,…

»Po vsem, kar sem počela v življenju, sem prišla do zaključka, da je od vseh potovanj, na katera sem se kadarkoli odpravila najpomembnejše potovanje vase. Ni le najpomembnejše potovanje, edino potovanje je.«

Shirley MacLaine

»Po vsem, kar sem počela v življenju, sem prišla do zaključka, da je od vseh potovanj, na katera sem se kadarkoli odpravila najpomembnejše potovanje vase. Ni le najpomembnejše potovanje, edino potovanje je.«

Shirley MacLaine

CENIK

Cena psihoterapevtske ure je 55 eur.

Psihoterapevtska ura traja 60 minut.

Če se vam poraja kakršnokoli vprašanje glede same psihoterapije ali pa bi se želeli naročiti na termin vas vabim da pokličete na telefon (031-343-036), pišite na mail info@poslusamsrce.si ali narocanje@poslusamsrce.si ali pa postavite vprašanje preko kontaktnega obrazca.

Vse informacije so zaupne narave in ne bodo posredovane tretji osebi.

Na vsa vaša vprašanja vam bom odgovorila v najkrajšem možnem času.

Imate vprašanje?

Napišite sporočilo.

  Če označite spodnje polje to pomeni, da razumete in sprejemate, da bodo podatki, ki jih pošljete, shranjeni in prikazani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

  Psihoterapevtska ordinacija: Kranjska 4, 4240 Radovljica   Telefon: +386 31 343 036   Email: narocanje@poslusamsrce.si

  Varstvo osebnih podatkov   Splošni pogoji poslovanja   Vse pravice pridržane. Poslusamsrce.si 2024

  Psihoterapevtska ordinacija:
  Kranjska 4, 4240 Radovljica   
  Telefon: +386 31 343 036   
  Email: narocanje@poslusamsrce.si

  Varstvo osebnih podatkov   Splošni pogoji poslovanja   Vse pravice pridržane. Poslusamsrce.si 2024